Mitä yliopisto elämästä jäädään kaipaamaan?

article-1044124-050D230E0000044D-671_468x286Useiden vuosien aherruksen loputtua valmistuneiden oppilaiden on aika ottaa ensimmäiset haparoivat, innokkaat ja pelokkaat askeleet oikeilla urillaan. Vaikka uusi askel onkin jännittävä ja vie eteenpäin, huomataan nopeasti ajatusten palaavan ikävöimään tiettyjä asioita yliopisto elämästä. Jopa vuosienkin jälkeen, nämä asiat palaavat tuomaan hymyn huulille.

1. Aikaiset luennot

Kun herätys soi aina ennen auringon nousua jäädään miettimään niitä hetkiä, jolloin yliopistossa voitiin nukkua pitkälle päivään iltaluentoa odotellessa. Ne aamut, kun luennot alkoivat jo varhain, saivat kiroamisen kohoamaan käytävillä, kun taas nykyään tämä on töiden takia aina pakollista.

2. Joustavat opiskeluajat

Jos teki mieli palauttaa työt ajoissa, tämä oli aina mahdollista. Jos taas haluttiin säästää kaikki viimeiselle päivälle, sekin olin mahdollista, kunhan työ palautettiin. Töissä tätä luksusta harvoin on, työt tehdään työaikojen puitteissa, eikä aikatauluihin voi itse usein vaikuttaa.

3. Uudet ystävät

Yliopistot ja korkeakoulut ovat ehkä helpoin paikka löytää uusia ystäviä, koska kaikki ovat samassa veneessä. Tämän jälkeen jää kuitenkin kauas ne ajat, kun jään pystyi murtamaan yksinkertaisesti kysymällä ”mitä sä opiskelet?”

4. Viikonloput

Kun päästään työelämään viikonlopuista tulee juuri sitä, viikonloppuja. Ne käytetään kotitöihin, ostoksiin ja perjantain illanistujaisista toipumiseen. Yliopistossa arki ja viikonloput menivät helposti sekaisin, juhlatkaan eivät aina osuneet viikonlopulle, kun taas tehtävien viimeistelyt osuivat usein näille päiville.

5. Oppiminen

Tämä tuskin tulee aivan heti mieleen, kun vihdoin huokaistaan pitkän koulutien olevan ohi. Jossain vaiheessa mieli palaa kuitenkin haikeana siihen aikaan, kun esseet ja uusien asioiden oivaltaminen oli päivittäistä. Harvemmin kuitenkaan kokeita tulee ikävä, jollei oteta huomioon muutamaa poikkeuksellista opiskelijaa.

6. Hinnat

Opiskelija hinnat ovat yksi elämän parhaista asioista ja pitkän koulutien aikana niihin tottuu. Vaikka koulun jälkeen edessä onkin hyväpalkkainen työ, tulee usein eteen järkytys, kun bussilipusta joudutaankin maksamaan koko hinta.

Nämä ovat vain muutamia asioita, joita jäädään hymyillen kaipaamaan. Yliopisto ja korkeakoulu ajan ajatellaan usein olevan elämän parasta aikaa ja siitä jää aina unohtumattomia muistoja. Nämä eivät keskity pelkästään oppimiseen, vaan koko koulu ympäristöön, sosiaalisten kanssakäymisten ja muiden tekijöiden yhteiseen vaikutukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *