Mikä johtaa koulun keskeyttämiseen?

Boy Walking in Hallway Wearing BackpackKoulu voi keskeytyä monesta eri syystä ja useimmin ongelmaksi muodostuu raha tai yllättävät tilanteet, jotka vievät huomion kokonaan. Alle on listattu yleisimpiä syitä, sekä ratkaisuja vastaavin tilanteisiin.

1. Rahaongelmat

Koulu maksaa aina jonkin verran, vaikka se onkin Suomessa huomattavasti halvempaa kuin useissa muissa maissa. Kirjoihin, välineisiin ja kulkemiseen menee kuitenkin rahaa ja omassa asunnossa asuva joutuu usein koville. Kelalta ja sosiaalitoimistolta on mahdollisuus saada tukea opiskeluun, mutta joskus tämä ei ole riittävästi ja kaikille tukia ei myönnetä. Hankalassa tapauksessa koulun lopettaminen voi tuntua ainoalta vaihtoehdolta, mutta kannattaa silti miettiä vaihtoehtoja pitkään. Iltatyö voi auttaa pahimpaan rahanpuutteeseen ja kelan kanssa keskusteleminen voi valottaa niitä mahdollisuuksia, mitä valtiolla on tarjota tilanteen selvittämiseksi.

2. Perheongelmat

Yllättävät tilanteet omassa elämässä ovat joskus välttämättömiä ja pahimmillaan kesken koulun kohdalle osuu sellainen tapahtuma, mikä estää keskittymisen täysin. Toisaalta ongelmat voivat olla myös jatkuvia ja näin luoda turhaa stressiä. Asioihin kannattaa yrittää miettiä järkevää ratkaisua. Esimerkiksi tragedian osuessa kohdalle, voidaan pyytää koululta heti aikaa itselle, ilman että tästä koituu myöhemmin ongelmia. Usein jo pari viikkoa auttaa pääsemään asioissa hiukan eteenpäin. Pitkään jatkuneen tilanteen keskellä kannattaa miettiä pitäisikö itselle hankkia oma paikka, johon voidaan eristäytyä hetkeksi, jotta energiaa riittää koululle. Näiden ongelmien ei pidä antaa tuhota tulevaisuuden suunnitelmia, koska harvoin nämä syyt ovat niitä, minkä takia koulun lopettaminen ei jäisi kaduttamaan.

3. Stressi

Tämä näkyy vahvana tekijänä erityisesti kovin kilpailunhaluisilla aloilla ja sellaisten opiskelijoiden keskuudessa, jotka ovat tähdänneet ammattiin koko elämänsä. Helposti itselle asetetaan aivan liian korkeat tavoitteet, joita ei voida täyttää ja epärealistiset vaatimukset, mitkä eivät ole mistään kohtaa verrattavissa oikeaan tarpeeseen. Vaikka lukiossa tai yläasteella koulu olisikin ollut helppoa, voi yliopistossa luokan ensimmäiseksi pääseminen olla useimmille täysi mahdollisuus. Tässä vaiheessa tulee ottaa askel todellisuuteen, miettiä rauhassa mitä halutaan ja mikä on järkevää, tai tarvittaessa ottaa hetken taukokin. Yliopistossa sillä, kuka on luokan paras, ei ole enää niin suurta merkitystä, koska papereilla päästään hyviin hommiin lähes aina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *